כל מי שאי פעם סבל מנזלת אלרגית יודע שככל שמאחרים לטפל, קשה יותר להיפטר ממנה. השלב המוקדם ביותר שאפשר לטפל בו הוא לפני שהיא מתחילה. במילה אחת – מניעה. אבל איך אפשר למנוע תופעה שמתרחשת בגלל חלקיקים שנמצאים סביבנו כמעט כל הזמן?
לפני שניגש למניעה – חשוב שנסביר מה זו בכלל נזלת אלרגית, וממה היא נגרמת. נזלת אלרגית מופיעה בתגובה לאלרגנים נשאפים – חומרים וחלקיקים שנמצאים באוויר. חלקם נמצאים בבית – כמו אבק או רוק ושערות של בעלי חיים שגרים בבית, וחלקם נמצאים מחוץ לבית, והכמות שלהם יכולה להשתנות לפי עונות השנה (לפי סוג האלרגן). הטיפול הטוב ביותר באלרגיה הוא מניעה. אבל בחיים נורמליים זה לא תמיד אפשרי, ולכן צריך למצוא דרכים אחרות.
מניעת נזלת אלרגית בבית
שמירה על סביבה נקייה וכמה כללים פשוטים יכולה להפחית את החשיפה לאלרגנים. כביסה תכופה של מצעים בטמפרטורה של 60° צלזיוס לפחות תחסל את קרדית אבק הבית. ניקיון יום-יומי הוא חשוב ומועיל, אבל עדיף שתוותרו על ניעור מצעים ובגדים ששכבו בארונות, וגם על השימוש בשואב אבק. תנו למישהו אחר לעשות אותם, כשאתם לא בסביבה.
איך מונעים נזלת אלרגית מחוץ לבית?
כמות החלקיקים של אלרגנים שנמצאים בחוץ יכולה להשתנות מעונה לעונה. בישראל, אנשים שאלרגיים לפריחת ברוש וזית, למשל, יסבלו מנזלת אלרגית בעיקר באביב, בעוד שמי שאלרגי לפריחת עצי חרוב יסבול מנזלת אלרגית בעיקר בסתיו ובחורף. מכיוון שמדובר באלרגנים נשאפים, והרי אי אפשר לאטום את הבית הרמטית ולהסתגר בתוכו שבועות או חודשים רבים – מניעת חשיפה כדי להתחמק מהנזלת האלרגית היא לא ריאלית ולא אפשרית.
מה עושים כשאי אפשר להימנע מחשיפה לאלרגן?
למרות היעילות והחדשנות של אימונותרפיה (חיסון נגד אלרגיה באמצעות חשיפה הדרגתית) טיפול זה דורש מחויבות לתהליך ארוך טווח. הטיפול מתחיל בפגישות תכופות של אחת לשבוע, למשך כמה חודשים, ובהמשך אחת לחודש למשך כמה שנים (לפעמים אפילו 5). אז מה עושים כשרוצים לטפל בנזלת האלרגית, אבל לא מצליחים למנוע אותה ולא מצליחים להימנע מחשיפה לאלרגן? הרפואה בתחום האלרגיה מציעה כמה טיפולים תרופתיים.
אנטיהיסטמינים
באופן פשטני מאוד, היסטמין הוא תרכובת אורגנית שהגוף מפריש בתגובה לחשיפה לאלרגנים. הוא זה שגורם בשלב המוקדם של המחלה לתסמיני אלרגיה כמו נזלת מימית, גודש וגרד באף, התעטשויות ועוד. אנטיהיסטמין הוא חומר שנמצא בתרסיסי אף, בסירופים או בכדורים, ומנתק את הקשר בין ההיסטמין לקולטנים שלו. המשמעות של הניתוק היא הפחתה או הפסקה של התסמינים שמופיעים בשלב המוקדם בלבד (התופעות שצוינו למעלה, לרוב ללא טיפול בגודש באף (אף סתום). קבוצת טיפולים זו נחשבת יעילה אך חלק מהתרופות עלולות לגרום לנמנום.
סטרואידים תוך-אפיים
תרסיסי אף שמכילים סטרואידים נועדו לטפל בשלב המאוחר של הנזלת האלרגית, והם יכולים להפחית ואפילו למנוע את התהליך הדלקתי שמוביל לגודש ולנזלת אלרגית. הם מתחילים להשפיע בתוך מספר שעות, ומומלצים בדרך כלל לטיפול בתסמינים קשים. ניתן לשלב אותם עם תרופות מקבוצת האנטיהיסטמנים.
נוגדי גודש באף
ניתנים בטבליות או בתרסיס אף. מסייעים בפתיחה ופינוי של מעברי האף באמצעות הפחתה של היווצרות נזלת עודפת וכיווץ כלי דם, אך אין להשתמש במפחיתי גודש למשך יותר מ-5 ימים רצופים – נטילה ממושכת או עודפת עלולה לגרום לחזרה או להחמרה של הגודש.
תרופות ממקור צמחי – טסלין
טסלין היא תרופה ממקור צמחי, שמבוססת על תמצית עלי צמח Butterbur (חמאתן) המכיל פטסינים, חומרים שהינם בעל אפקט אנטי דלקתי. לתרופה מנגנון פעולה כפול – גם אנטי אלרגי וגם אנטי דלקתי. מנגנון הפעולה הייחודי מאפשר טיפול גם בשלב המוקדם של נזלת אלרגית, כגון אף דולף והתעטשויות וגם בשלב המאוחר יותר כשכבר מתפתחת דלקת ומרגישים גודש באף. טסלין מאושרת על ידי משרד הבריאות כתרופה ללא מרשם, ונמצאה במחקרים קליניים כטיפול יעיל ובטוח לנזלת אלרגית וגודש באף. טסלין שונה במנגנון הפעולה מזה של אנטיהיסטמנים, ואינה מכילה סטרואידים. טסלין מאושרת לשימוש מגיל 12 ואינה גורמת לישנוניות.